Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.10.2003, Jan Vítek, článek
Standardy rozměrů základních desek osobních počítačů a komponent na nich rozmístěných se vyvíjí už od počátků historie stolních PC. Asi před šesti lety přišel nový standard, který nahradil svého předchůdce, který už nebyl schopen vyhovět novým požadavkům. V nejbližších letech se má udát něco podobného. Jak bude tedy nový standard vypadat se dozvíte v článku.
Gusta | 16.9.20049:46
Dobrý den.
Můžete mi poradit, které dva piny na 20­-ti pinovém napájecím konektoru zdroje pro desku ATX se musí spojit, aby se zdroj nastartoval i když není připojen k základní desce? Chtěl bych ho proměřit. Děkuji.
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 16.9.200410:09
Propojit se musi 13. a 14. pin na konektoru ­(viz. http:­/­/www.gideontech.com­/guides­/psu_powerup­/psu03.jpg ­). Jinak nezapomente zdroj necim zatizit, jinak mu muzete rict papa.
Odpovědět0  0
Ríša | 20.9.20059:09
a nebo si koupíte zkušební board na zdroje např. na <a href=­"http:­/­/www.tichepc.cz­">http:­/­/www.tichepc.cz</a> ­- který sice slouží k identifikaci závady a nebo prověrce zdroje zda je OK ! a máte zdroj i s vypínači a všemi konektory na zkoušení např. větráčků, disků atd. deska je vybavena všemi typy konektorů, co jsou k dispozici v PC­( + zátěž dle normy ­- pokud odpojíte např. zkoušený ventilátor )
Odpovědět0  0
Akva | 22.11.200323:30
Je to bomba tenhdle formát, ­\ATX podle mě alespoň něco řešilo ­- např. možnost soft. zapnutí PC pomocí modemu nebo síť. karty, ale co řeší BTX ­- no přece vytáhni peníze uživateli ­- nic se nezmění, ale vše je opět jinak a tak plať ! Ještě že se do toho nezapojili naši čelní představitelé ­- jinak by jsme platili i za to že PC je připojeno na el. přívod energie ­- pouze při ekologickém pohonu dřevěným klackem by nám přiznali 2 % slevu. ! WAW !
Jinak jestli chce někdo ztišit PC a ještě ušetřit energii ­(30­-50 % příkonu­) tak nechť navštíví [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] a lze připojit i na Váš starý COMP ­(prostě na cokoliv ­) a řešení je FUZZY LOG. startuje před PC a teprve pak se pomocí TC startuje PC ­- řeší hlavně veškeré nedefinované stavy ­- např. BOOT systému , nebo zatuhnutí PC ­(serveru­)
Prostě je to české a podle mě nejlepší řešení, které i pořešilo ticho a bezpečnost dohromady včetně deklarovaných úspor .
Odpovědět0  0
Dett | 1.9.200414:26
hehe, díval jsem se na tu sajtu a je tam napsané u obrázku orig. chladiče na P4: Toto je foto standardního chladiče ventilátoru z boxovaného procesoru Intel po 6 měsících nepřetržitého provozu. ­(pěkně zaprasený pasiv­)

A pod tím reklama na jejich ztišení. Docela mě pobavila ta jejich super věta :­)­) viz slova velkými písmeny.

Citace: ­"Tento pohled MOŽNÁ po montáži TC 1 ASI nikdy nespatříte.­"

prostě LOL :­)­)­)­)
Odpovědět0  0
Kero | 6.11.200311:52
Mozna jsem nedaval pozor a neco podstatneho jsem prehledl ale zda se mi ze kdyz budou veskere sloty nahore bodou i karty nahore a knim samozrejme povedou kabely, ze, a to je potiz, protoze ty kabely bodou viset prez pruduchy vsech vetraku a branit tak proudeni vzduchu, vypadato ze nekdo vyrobil kolosalni blbost.
Odpovědět0  0
guzii (375) | 5.11.200314:11
?? nechápu. Natáhnu ­"studenej­" vzduch, ohřeju ho na procesotu, dál na grafice a pošlu ho na chipset, na kterým leží stabilita systému. V konečným důsledku ten vzduch může spíš ohřívat než chladit a předpokládám, že se do budoucna bude přecházet i u chipsetů na lepší technologie výroby a nezůstana u 180nm. Pokud se přejde, max. teplota, která bude moc v chipu být se sníží...ale to tady snad nemusím nikomu říkat.

Mě to připadá tak, že ten ing.­(?­) byl tak trochu ulítlej do casemodingu, ale case měl levou bočnicí u zdi, takže nikdo neviděl přes jeho okno do počítače...a tak si vymyslel novej case....ale jak se zdá, tak se díval jen na to okno do skříně ...

celý se mi to zdá na hlavu postanevý
Odpovědět0  0
Rumburak | 4.11.200319:10
Zase nápad..., to zase máme zaplatit experimenty nějakejch ­"promovanejch inženýrů? proboha kdy už někoho napadne udělat základní desku stylem point­-to­-point a jednotlivé bloky propojovat optikou ­(klidně 700GB­/s­) každý by si pak jednotlivé karty naprcal tak kam by se mu to hodilo stejně jako bloky s konektory procák by byl vzadu s tunelovým chladičem aby 80mm větrák táhl vzduch rovnou ven a ne aby šel horký vzduch přez zdroj, sakra sakra sakra zdá se mi to nebo v tom konzorciu co navrhuje topologii PC skříní a desek jsou samá hovada ?
Odpovědět0  0
hadr (11) | 30.10.200318:57
Me osobne se zda cesta 100W procesoru trochu zbytecna... Osobne bych nejaky ten vykon obetoval ­(a myslim ze nejsem sam­), relativne mala cast lidi svuj pocitac opravdu zcela vyuziva, jako priklad mohu uvest lidi pouzivajici PC v kancelarich... Radsi bych mel tichy pocitac, co navic nespotrebuje moc energie. Usetrilo by se mnoho problemu :)
Odpovědět0  0
(u)ser | 1.11.200318:29
Navíc při technologii AMD Cool´n Quiet, kdy procesor většinu času pojede se sníženým výkonem
Odpovědět0  0
Pepik2 | 22.11.200323:05
naprosto souhlasím, nechal jsem si postavit od firmy zabývající se přímo stavbou super tichých PC , ­( pěkně provedeno ­)a tvrdili mi že můj požadavek na CPU ­(2,6 GHz­) je pro mé účely přehnaný a chlazení vyjde zbytečně draho a dnes musím po 9 měsících uznat že měli pravdu, PC jede s výkonem na ventilaci do 20 % ­-slyšet je pouze HDD ­- měl jsem investovat místo do CPU do FLASH HDD. Ale chlazení s TC 2 bych už navyměnil .
Odpovědět0  0
cybedruid (2) | 30.10.200314:44
Ten formát ­"BTX­" mi připadá šlápnutím vedle.To se zase nějaký ­"ingeneer­" nudil,tak vymýšlel kde vytřískat peníze.Vždyť to vypadá jako návrat k AT.
Odpovědět0  0
Velký Jirka | 29.10.200321:10
Nápad je to jistě zajímavý, chlazení v počítači je důležité, to uznávám. Ale jiný důvod pro změnu formátu základních desek už nějak nevidím ­(snad jen vyjma toho, že výrobci chtějí vydělat ještě více peněz­). V době kdy se objevil nový formát ATX, se také vyrojilo spoustu různých jiných hybrid­-formátů. Pamatujete si na IBM počítače s procesory 486 a prvními Pentii? Zvláštní formát, myslím, že se jmenoval LPX ­(nejsem si jistý­) a že ho vyvinul kdosi s WD ­(tím si taky nejsem jistý­). Case ­- vždy desktopy byly sice malé,­( měly taky však jen jednu 5,25­" a 3,5­" pozici­), ale uvnitř bylo vše strašně blbě dostupné, výměna nějaké karty v PCI či ISA znamenala promarněné odpoledne ­(a to nemluvím třeba o HDD ;­-­)­), atd. Počítače tohoto formátu se potom postupně vytratily, a pokud jsem měl nějaký jiný desktop IBM či Compaq na opravu, tak deska a zdroj byl již vždy standartu ATX. Domníval jsem se, že formát ATX vydrží na pár desetiletí a s klidem jsem lidem prodával počítače s deskami a skříňemi standartu ATX s tím, že až jim nebude stačit výkon toho kterého počítače, tak jim jednoduše vyměním ­"střeva­", ale nebudu jim muset měnit bednu. Jak těžko jsem jim vysvětloval, že ta nová deska se jim do počítače nevejde, že si prostě ještě musí ca. 1,5k Kč připlatit na novou skříň. Za dva roky třeba za mnou s důvěrou ;­-­) příjdou zas, budou chtít ­"zrychlit­" počítač a já jim zase řeknu, že si opět musí koupit novou bednu. Tak pokud si vzpomenou na můj nejasný příslib o ne­-nutnosti kupovat v budoucnu novou skříň, tak mě potom asi pošlou do ........!
Ale to není jen jeden argument vůči novému standartu BTX. Kdysi mělo počítače se standartem AT mnohem méně lidí, než má dnes počítače ATX. Tehdy počítače stály přece několikrát tolik, než dnes. Takže přechod na ATX nebyl tak bezbolestný. No nevím nevím, jestli se BTX ujme. Asi dlouhou, mnohem delší dobu ­(než při koexistenci AT a ATX­) se budou muset vedle nových desek formátu BTX vyrábět i N.O.V.É. desky formátu ATX. Který výrobce základních desek si toto uvědomí, tak se asi nejspíš vykašle na výrobu BTX, protože tyto desky bude prodávat jen velmi ztuha, málokdo je bude kupovat. BTX je možná ­(něčí­) dobrý nápad, ale podle mě zanikne v propadlišti času.
Odpovědět0  0
MarekRi | 30.10.200314:40
Velky Jirko,
montovat nekomu pocitac a slibovat mu levny upgrade je nesmysl. Budto montujes takovou sra..u, ze uz pri montazi vis, ze bude brzo treba upgrade a nebo slibujes nesmysly. Je krasna utopie, ze dnes si koupite pocitac A2500 a za dva roky tam jen prsknem procesor 4500 a bude vse OK.
No jo, mozna tam i novej procesor pujde, ale bude mit ­(za 2 roky­) silene pomaly pameti, pomaly HDD se starou sbernici, VGA co nebude umet nove ovladace DX a nove hry,..... Cili ten clovek vyhodi prachy a nic extra neziska, nehlede na to, ze za 2 roky uz bude na upgrade mozna i pozde, pze uz zadnej procesor do jeho desky jit nemusi.
A proc teda mit novy pocitac za nemaly peniz zustavat ve stare krabici, ktera jiz nebude idelani co do hlucnosti, odtahu tepla, designu,.....?
Odpovědět0  0
jirson.kv | 31.10.200310:24
no jestli umím číst tak jsem se dočetl že vymění střeva ­- cpu, mbd, gac, a zústaně case, myš, klávesnice, monitor... a né že vymění jen procesor...
No a řešení typu stromeček už tu jednou bylo a nějak se nechytlo.. taky jsem stromečky neměl moc v oblibě.. tak by se chytří páni mohli poučit z chyb předchozích..

pro světhardware: možná by nebylo od věci pokud si nenapíšu mejla , nebo je registrace na stejníé údaje vrátit se na stránku zpátky, ale i s napsaným přízpěvkem ... ted to píšu po třetí a celkem mě to štve...
Odpovědět0  0
tervi (76) | 2.11.200320:22
nerekl bych, ze se vyslovene nechytlo, mely ho prakticky vsechny slimlajny a ze se jich vyrabelo hafo.
Odpovědět0  0
andre_z (155) | 29.10.200320:01
...
Odpovědět0  0
Martteen (5) | 29.10.200318:38
Úzasný to zase Intel neco vymyslel:­-­((
Odpovědět0  0
duceslav | 29.10.200318:01
Ruseni paralelni a seriovych portu a PS2 se mi vubec nelibi.
Nikdo si prece nebude jen tak kupovat tiskarnu na USB kdyz mu jede.
A na COM si pripojuju mobil...

Stejne prece zalezi na vyrobci co tam da a ne na nejakem standartu co si nekdo vymislel v kanclu...
Odpovědět0  0
Pif (94) | 29.10.200313:22
No newim. Ten obrazok bol aj na IDF ­- takze preto este dufam ze to ani nahodou nemyslia vazne :­)­)­). Verim ze to tak nedopadne, a specifikacia BTX 1.0 sa este zmeni. No ved na buduci rok uvidime ...
Neviem ci teraz Intel prisiel nato, ze ked budu PCI a AGP karty obratene stanou suciastok smerom hore ­(pre tower­), budu sa lepsie chladit ... Iny efekt, ktory by zmena strany ­(na ktorej bude umiestneny MB­) nevidim.
Odpovědět0  0
Lix | 29.10.200310:43
Kdo tohle vymyslel? Absolutni blbost!
1­) Pokud bude karta PCI delší než je normální, budete ji muset uříznout anebo vyhodit procik.
2­) Jestli je CPU ve předu CASE, pak bude větrák ve předu hnát vzduch na uživatele, anebo což je ještě větší kravina hnát celým vnitřkem na PCI karty!!!
Bylo by lepší ji umístit do zadu, kde by byl case vykrojen a byl tam 9x9 větrák a prostor pro pasive? Rychlej odvod tepla ven!
3­) Jenom jedna eXPCI ? To tomu dávaj sqělou budoucnost. Jestli ty karty budou za pár let rozšířený a PCI vymizej nebudete je mít kam dávat.
4­) Celý se mi to zdá jak výmysl od bandy hovnocuců, který chtěj jenom prachy. Ale počítač neviděli z rychlíku...leda na fotkách
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 29.10.200314:45
1­) Nevim, kde vidite moznou kolizi PCI karet s procesorem.
2­) Vzduch je nabiran zepredu a pak pres procesor putuje k dalsim komponentam, tak jak by mohl byt hnan na uzivatele?
3­) PCI Express x16 v teto koncepci nahrazuje slot AGP. Pro normalni desktop PC tato konfigurace bohate staci a urcite nebude problem vyrobit desku s vice sloty PCI Express v jakekoliv sirce sbernice, kterou Express dovoluje.
Odpovědět0  0
swm | 30.10.200310:19
Aha, takze se tim teplem z CPU ohreje i zbytek casu, to je opravdu moudre reseni :­-­)­) :­-/
Odpovědět0  0
ShAcKaL (79) | 29.10.20038:10
Jeste jsem tedy nevidel ze by banky pro RAM byly mezi CPU a AGP slotem. Nemaji byt snad napravo od CPU a ve svisle poloze?
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 29.10.20038:23
Je to jeste stara koncepce ATX desky.
Odpovědět0  0
Bobek | 2.11.200316:07
No proč by nemohly? Já třeba mám desku s paměmti vlevo ­(pravda, svisle­) od socketu ­(AOpen AX­-59Pro, dokonce SIMM i DIMM­). Jestli si dobře vzpomínám na první desky s vícekanálovými chipsety, byly tam paměti jak svisle, tak vodorovně ­(a leckde­). Řekl bych, že co se týče rozmístění jednotlivých komponent na desce, specifikace ATX nijak striktní není ­- pevně daná je vlastně jen pozice slotů ­(AGP­/PCI­/ISA­/CNR a další obludy­) a pozice ATX backplate ­(moná i rozmístění konektorů, ale s tím si dneska stejně každý výrobce dělá, co se mu zlíbí­).
Odpovědět0  0
Honzik_oldd (2) | 29.10.20030:24
hmmm ... ale název BTX mi nějak nesedí :­)­)­) ... už se těším na ZTX :­)­))
Odpovědět0  0
Lewit (6) | 29.10.20031:07
nebo xtx
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.